Türk-İş gıda enflasyonu son altı ayın en yüksek seviyesinde
Türk-İş’in Ekim ayı araştırmasında açlık sınırı ile baz fiyat arasındaki farkın arttığına dikkat çekilirken, gıda enflasyonundaki yükseliş ivmesi devam etti.
Türk-İş araştırmasına göre; Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi ya da bilinen adıyla açlık sınırına sahip olabilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 13 bin 684 TL’ye çıktı. Böylece açlığın sona ermesi ile asgari fiyat arasındaki fark 2 bin 282 TL’ye yükseldi.
Aynı araştırmaya göre gıda harcamaları ile giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için gerekli olan diğer aylık giderlerin toplam bedelini yansıtan yoksulluk sınırı 44 bin 573 oldu. TL.
Tek bir çalışanın ‘geçim maliyeti’ aylık 17 bin 803 TL oldu.
Gıda enflasyonunda ılımlı artış
Araştırmada enflasyon göstergelerinde de artış gözlendi.
Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin “gıda” asgari harcamasındaki artış ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,62 oldu. 10 aylık değişim oranı ise yüzde 68,30 olarak belirlendi. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 84,29 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 99,96 olarak hesaplandı.
Süt ve peynir fiyatları geçen ay aynı seviyesini korurken, yoğurt fiyatları ekim ayında yüzde 10 oranında arttı.
11 arttı. Ankara’daki birçok yerel markette kıymanın fiyatı ortalama 332 TL.
Dana kuşbaşı ortalama 369 TL’ye satıldı.