DSÖ: Şifa Hastanesi “ölüm bölgesi” oldu
İsrail’in ana hedeflerinden birini Hamas’ın saklandığı iddiasıyla gündeme getirdiği Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’nde durum daha da kötüleşiyor. Cumartesi günü hastaneyi ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ekibi, hastanenin “ölüm bölgesi” haline geldiğini söyledi. DSÖ temsilcileri, hastanenin ateş altında olduğunu ve bina girişinin toplu mezara dönüştüğünü söyledi.
Hastanede hayatta kalan hasta ve çalışanların derhal tahliyesine yönelik bazı planlar üzerinde çalıştıklarını açıklayan DSÖ’nün verdiği bilgiye göre, hastanede halen 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta bulunuyor. Ayrıca hastaların 32’sinin bebek olduğu ve durumlarının ciddi olduğu belirtildi.
Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, İsrail’in saldırıları sonucu 5 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 12 bin 300 Filistinli hayatını kaybetti.
“Okullar bombalanıyor”
BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü (UNRWA) Yöneticisi Philippe Lazzarini, X ile ilgili yaptığı açıklamada İsrail’in iki okulu bombaladığını duyurdu. Lazzarini, bu okullardan birine 4 binden fazla sivilin sığındığını kaydetti. Lazzarini, “Aldığımız çok sayıda rapora göre saldırılar sonucunda çocuklar hayatını kaybetti.” “Bu, 24 saatten kısa süre içinde bir okula yapılan ikinci saldırı. Yeter artık, bu vahşete son verilmeli” diyerek ateşkes çağrısında bulundu.
Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü, okulda 200 kişinin öldüğünü veya yaralandığını duyurdu. İsrail ordusu ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Rehineler için anlaşma talebi
İsrail, ABD ve Hamas’ın, beş günlük geçici ateşkes karşılığında Gazze Şeridi’nde tutulan onlarca kadın ve çocuk rehinenin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi.
Washington Post Cumartesi günü yayınlanan haberde altı sayfalık anlaşmadan haberdar olan kişilere atıfta bulunuldu. Söz konusu kişilerin verdiği bilgilere göre rehinelerin önümüzdeki günlerde serbest bırakılabileceği belirtildi. Tarafların saldırılarını beş gün süreyle durdurmalarının öngörüldüğü anlaşmaya göre, her 24 saatte 50 veya daha fazla rehine serbest bırakılacak. Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı.
Bu ateşkesin aynı zamanda bölgeye insani yardım ulaştırılmasını da sağlayacağı belirtildi.
İsrail ve ABD: Anlaşma yok
İddialara ilişkin yorum yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD’li yetkililer, henüz bir fikir birliğine varılamayacağını söyledi.
Konuyla ilgili cumartesi akşamı açıklama yapan Netanyahu, “Rehinelerle ilgili pek çok asılsız iddia ve yalan haber var. Şunu açıkça belirtmek istiyorum: Şu an için bir anlaşma yok. Ancak söz veriyorum: Sizi bilgilendireceğiz.” söylenecek bir şey olduğunda.”
Beyaz Saray sözcüsü ve bir başka ABD’li yetkili de anlaşmaya varmak için çabalarını sürdürdüklerini ancak İsrail ile Hamas’ın henüz bu yönde bir ateşkes anlaşmasına varmadığını ifade etti.
Abbas’tan ateşkes çağrısı
Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da ABD Başkanı Joe Biden’a ateşkes çağrısında bulundu. Abbas, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden’ı “bu saldırganlığı durdurmak için müdahaleye” davet ederek, “Halkımıza yönelik bu soykırım karşısında ABD ne bekliyor?” Biden yönetimi şu anda ateşkesi desteklemiyor.
Savaş nedeniyle Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun üçte ikisinin yerinden edildiği belirtiliyor.
Reuters, AFP/BU, JD